Dansmix 4-6 år

Kursstart: söndag 9 februari 

Grupp 1 & 2: kl 1600-1640

Sportlov: söndag 23 februari

Påsklov: söndag 12 april

Dansavslutning: inställd


Hej alla barn & föräldrar!

Idag söndag 26 april är det sista lektionen på denna vårtermin - det har gått riktigt fort. Vi ses kl 1600 och glöm inte att tvätta och sprita händerna innan danslektionen.

Sofia

Hej alla barn & föräldrar!

Hoppas att påsken varit bra...

Nu börjar vi närma oss slutet på vårens danstermin och idag är det näst sista lektionstillfället. 

Som vanligt gäller det att barnen är friska och inte uppvisar några förkylningssymtom. Tänk också på att även du som förälder/anhörig samt syskon som sitter och väntar i danslokalen måste vara symtomfria.

Eftersom jag arbetar inom vården så är det jätteviktigt att jag inte utsätter brukarna jag jobbar med för virus eller andra sjukdomar - så därför påminner jag återigen om att barnen behöver tvätta sina händer samt sprita dom i samband med att vi börjar danslektionen.

Vi ses kl 1600

Moa & Sofia

Hej alla Dansmix-barn och föräldrar!

Som läget ser ut just nu så ser det ut som att många barn fortsatt är borta och därför så kör vi tills vidare tillsammans de båda grupperna med tiden kl 1600. Det gick suveränt sist gång och jag är så imponerad över hur bra diagonalen gick förra veckan. 

Det är oerhört viktigt att alla ni med förkylningssymtom stannar hemma från dansen. Och självklart är det upp till varje familj att ta ett beslut att stanna hemma från dansen även om man inte har några förkylningssymtom. Många har mor- och farföräldrar och andra anhöriga som ligger i riskgrupperna och då är det extra viktigt att vara försiktig. Flera av våra dansföräldrar jobbar inom vårdyrket och även därför är det extra viktigt att respektera de restriktioner som råder så dessa föräldrar kan gå och jobba.

Jag utbildar mig för närvarande till undersköterska vilket innebär att jag ofta rings in för att hjälpa till att jobba. Eftersom jag jobbar nära barnen vill jag att barnen tvättar händerna med tvål och vatten samt spritar händerna i anslutning till danslektionerna.

Några av barnens föräldrar har informerat mig att de tar ett eget beslut att inte komma på de resterande lektionerna pga att de vill undvika offentliga lokaler och sammankomster. Andra barn är borta pga förkylningssymtom.

Så tills vidare kommer vi inte att vara så många på danslektionerna men det är som det är i dessa tider och vi som är där dansar på...

SofiaHej alla Dansmix-barn och föräldrar!

Med anledning av rådande situation gällande Corona-viruset ber jag er som inte har läst informationen på hemsidans startsida att göra detta. Sedan är det självklart upp till var och en att följa sin magkänsla och stanna hemma även om man inte har några symtom. Som förälder känner man själv vad som är bäst för sig och sin familj.

Som förälder är det extra viktigt att kolla över barnens hygienrutiner och jag som danslärare skulle vara extra glad om ni hjälpte era barn att tvätta händerna och sprita i anslutning till danslektionerna. 

Är barnen/syskon krassliga eller hostar, nyser etc så får de inte befinna sig i dansskolan - det gäller också er som föräldrar/anhöriga. Det finns de barn som har mormor eller farfar som ligger i riskzonen och därför behöver vi tänka till lite extra.

Vi kommer att vara lite färre barn de närmaste danslektionerna vilket i sig inte behöver vara något negativt, men det kan vara lite jobbigt att göra många repetitioner då det blir mindre med vila vilket i sin tur medför trötta och ofokuserade barn. Därför kommer Grupp 1 och Grupp 2 dansa tillsammans idag - och den nya tiden idag 22 mars är kl 1600. (Det är alltså på Grupp 2:s ordinarie lektionstid).

Vi har nu kommit halvvägs in på terminen och det är idag dags för lektion sex (av tio). Stor utveckling av motorik och koordinationsförmåga har skett. Vi ska jobba lite mer på balans och att memorera danssteg och övningar. Kösystemet fungerar riktigt bra! 

Som ni säkert har märkt så är det inte enbart dans på mina danslektioner. Jag använder mig av många övningar som bygger på t.ex. koordination, kondition, motorik, balans etc. Färdigheter som man behöver ha när man byter till svårare grupper. 

Jag kan jämföra detta med t.ex. fotbollsträningar. Även om barnen helst vill spela match hela träningen så lägger tränarna upp en träning med olika övningar. Det är uppvärmning och sen lite övning på bollkontroll, passningsspel, öva på skott osv. All träning är upplagd på samma sätt - hästhoppning, ishockey, handboll, slalom, löpning m.m. 

Eftersom dans kanske inte är lika vanligt "hemma i stugorna" så tänkte jag att det kunde vara bra att förklara varför vi gör de övningar vi gör. En dansare som vill göra en piruett (snurr) måste ha en bra balans och en stark överkropp. För att kunna utföra snabba danssteg behöver man ha en bra koordination. För att utföra olika hopp och sparkar behöver man vara vig. För att utföra svårare moment i följd behöver man ha en bra teknik osv osv...

De äldre tjejerna börjar bli redo för att till hösten byta grupp till 7-9 årsgruppen. Jag ska jobba lite extra med dom de sista lektionerna så att de inte får en "chock" nästa termin. Är man nyfiken på hur man dansar i 7-9 årsgruppen (som heter Showkidz 7-9 år) så ligger den denna termin på onsdagar kl 1630-1720. Vill man gå dit någon onsdag och kika så går det jättebra.

Sofia

Hej alla Dansmix-barn och föräldrar!

Många är lite oroliga över hur dansskolan gör med sina danslektioner. Jag hänvisar er till hemsidans startsida där jag har skrivit viktig information. Sedan är det självklart upp till var och en att följa sin magkänsla och stanna hemma om man känner att det är det bästa. 

Som förälder är det extra viktigt att kolla över barnens hygienrutiner och jag som danslärare skulle vara extra glad om ni hjälpte era barn att tvätta händerna och sprita i anslutning till danslektionerna. 

Är barnen/syskon krassliga eller hostar, nyser etc så får de inte befinna sig i dansskolan. Det finns de barn som har mormor eller farfar som ligger i riskzonen och därför behöver vi tänka till lite extra.

Jag utgår ifrån att vi kommer att vara lite färre barn på de närmaste danslektionerna vilket i sig inte behöver vara något negativt. 

Jag har idag på lektion nummer fem LOVAT barnen att hinna med en hinderbana - så den har jag förlagt relativt tidigt på dagens lektion så att inte tiden gör att vi inte hinner. Tacksam om jag kan få några föräldrar som hjälper mig. Det är många saker som barnen ska ta in och som vi tränar på under t.ex. hinderbaneövningen. Dels motoriken, koordinationen, balans, lyssna och ta instruktioner, koncentration, programmera turordningen, öva på kösystemet m.m. 

Moa & Sofia

-----Hej alla Dansmix-barn!

Idag är det dags för lektion nummer fyra. Idag vill jag att ni tar med er en bok.

Vi kommer även idag att prova på hinderbana och förutom balans- och koordinationsträning så är det fler saker som vi tränar på. Vi tränar på att lyssna och ta instruktioner och vi tränar på att stå i kö och vänta på vår tur. För äldre barn och ungdomar samt vuxna så är det inget vi idag behöver träna på, men det är inte självklart att som litet barn stå och vänta på sin tur. Att stå och vänta på sin tur är i sig en övning vi gör för att förbereda barnen på en övning som kallas för "diagonalen" som man utför när man blir lite äldre. 

Så även idag skulle vi vara tacksamma om vi fick hjälp av några föräldrar så att resp station fungerar så bra som möjligt.

Moa & Sofia

-----

Hej alla Dansmix-barn!

Idag är det dags för lektion nummer tre och idag är det ganska många borta pga sjukdom och sportlov så vi blir en lite mindre grupp barn idag än vanligt... 

Idag ska vi prova hinderbana och då kan vi ev behöva lite hjälp av några föräldrar då vi behöver ha någon vuxen på varje station. Ni vuxna får gärna förbereda barnen på att vi ska prova på att ha hinderbana idag.

Om ni har missat att läsa tidigare information så scrolla bara ner så hittar ni det här nedanför...

Kan redan nu passa på att nämna att på lektion nr fyra (söndag 8 mars) vill jag att alla barn tar med sig en bok.

Vi ses snart - 

Moa & Sofia

----

Hej alla Dansmix-barn!

Idag är det dags för lektion nummer två och jag har hört att vi kanske kommer att få besök av Leo - vi får se om han hinner med tåget från Stockholm ...  

På dagens lektion kommer Ni förutom mig (Sofia) också att träffa Moa - hon ser jättemycket fram emot att få dansa med er.

Idag är det ingenting speciellt ni behöver ta med er - förutom vattenflaskan som är bra att ha med varje danslektion.

Påminner också om att det inte är någon dans på söndag (23 feb) då vi tar lite ledigt för sportlov - men sen syns vi söndagen den 1 mars då det är dans som vanligt igen.

Lektionsupplägg

De första lektionerna på terminen jobbar jag mycket med koordination och rumsuppfattning. Jag introducerar höger och vänster och tränar balans och styrka. Jag lär barnen att lyssna på instruktioner (vilket inte alltid är så lätt - speciellt inte mot slutet av lektionen då de börjar bli trötta och ofokuserade). När vi kommit längre in i terminen kommer barnen att vara mer avslappnade och ha mer kunskap om hur jag arbetar och lägger upp mina danslektioner - i samband med detta smyger jag in svårare övningar, instruktioner och danser.  Målet är att barnen ska gå från Följa-John till att själva röra på kroppen genom att lyssna på text och rytm - vilket inte är så lätt när man är liten... 

På dagens lektion kan ni föräldrar sitta inne i samband med uppropet men sedan vill vi att ni sitter utanför. Prata gärna med ert barn om detta och att barnet inte springer ut och in. 

Prata också med barnet om att barnet ska lyssna på mig och Moa så det inte springer omkring och stör oss eller de andra barnen som fortfarande har fokus kvar och vill dansa. Fungerar det inte så ropa ut barnet till er och prata med barnet - när barnet är redo för att dansa igen är hon/han välkommen in i salen igen. Som jag tidigare nämnt så är det inget straff att behöva gå ut till föräldrarna - det kan vara några min vila och samtidigt bryta mönstret inne i danssalen. 

Vissa dagar är bättre än andra - så är det för både oss vuxna och för våra barn... Ibland fungerar allt och ibland ingenting... Det är bara att prova igen...

Vi ses om en liten stund :)

Sofia & Moa

-----

Hej alla Dansmix-barn!

Nu är det snart dags att träffas...

Jag heter Sofia Westlund Englund och är ansvarig danslärare för vårterminens barndanskurser. Till min hjälp har jag min duktiga kollega Moa Englund som då och då kommer att dansa tillsammans med oss. Och någon gång under terminens gång kommer även en annan kollega att dyka upp och hälsa på. Han heter Leo och är lite blyg men tycker mycket om att kramas och dansa.

Sofia har undervisat barn, ungdomar och vuxna i 27 år och har förutom danslärarutbildning även danssporttränarutbildning via SDO - Sveriges dansorganisation - samt utbildning inom barndans.

Moa har undervisat barn och ungdomar i fem års tid och har genomgått danslärarutbildning via SDO - Sveriges dansorganisation samt har även utbildning inom barndans. För närvarande studerar Moa dans på ett gymnasium i Karlstad där hon också bor.

På danslektionerna vill vi att ni har på er oömma kläder att dansa i  dvs kläder som ni lätt kan röra er i och som ni inte är så rädda om. Ibland så kryper och ålar vi på golvet och då är det ju inte så bra om ni har finkläderna på er.

Några barn har skor (då måste det vara inneskor) och andra barn har strumpor, sockiplast eller är barfota. Det spelar ingen roll...

En vattenflaska är bra att ha med då man blir törstig efter allt hoppande och dansande. Fyll på vattenflaskan innan lektionen startar. Vi kommer att säga till när det är dags för vattenpaus så inte alla barn springer och dricker vatten när vi ska dansa. 

På en danslektion får man inte tugga tuggummi eller ha godis eller annat i munnen. Det är farligt eftersom man kan sätta t.ex. tuggummit i halsen.

Dansmix-kursen är på 40 min och vi försöker att vara fokuserade under dessa 40 min. Känner man att man är väldigt trött så kan man gå ut ur danssalen och vänta en stund - sen kan man gå in tillbaks till oss och de andra barnen igen. Som barn kan man oftast inte ta det beslutet själv men då får vi danslärare eller mamma/pappa ta beslutet. Så fort man känner att man är redo att dansa igen är man välkommen tillbaka in i danssalen igen. 

Som förälder och barn är det viktigt att veta att vi inte skickar ut en elev som ett straff. Vi skickar ut eleven ur danssalen så barnet får det lugn det behöver. Att hålla fokus i 40 min och samtidigt lyssna, ta instruktioner och dansa tillsammans med massa andra barn kan vara energikrävande och då kan det vara skönt att ta några min paus. När ett barn blir trött/inte orkar delta på lektionen så vill vi danslärare lägga fokus på de barn som fortfarande har koncentrationen uppe. På så sätt får alla det dom behöver just för stunden.

Första lektionen är föräldrarna välkomna in i danssalen tillsammans med barnen, men resten av terminen försöker vi att vara endast barn och danslärare i salen. Ibland kan vi dock behöva er föräldrar med på lektionen men då kommer vi och hämtar er. Som förälder kan du alltid se ditt barn från "åskådarplats" då det är fönster in mot danssalen.

Som förälder kan det vara bra att tänka på att komma i god tid till danslektionen så vattenflaskan hinns fyllas på, toalettbesök hinner bli avklarade i lugn och ro och att barnen är ombytta och klara. 

Det är fönster in till båda danssalarna vilket innebär att ni alltid har något att titta på. De små barnen brukar tycka det är väldigt roligt att få se de äldre barnen och ungdomarna dansa, så kom gärna i god tid så de hinner titta en liten stund på grupperna som dansar innan.

Inför söndagens lektion så skulle jag vilja att barnen har med sig två saker - ett gossedjur och gummistövlar. 

Har ni några funderingar/frågor så kan ni skicka mig (Sofia) ett sms på 073-0977881 så svarar jag så fort jag har möjlighet.

Sofia, Moa & Leo